• 93 215 13 59
  • comunicacio@colegiominas.com
    Catalan Spanish

    ACTUALITAT

    Divendres, 09 Juny 2023 12:34

    Pous d'aigua: l'única obra que es fa sense permís

    Pous d'aigua: l'única obra que es fa sense permís Foto de Gary Meulemans

    Pous d’aigua: les úniques obres que es fan sense permís.

    Molts tècnics de les administracions locals desconeixen els tràmits necessaris per a la construcció legal d’un pou.

    La sequera que estem patint torna a posar en primera línia d’actualitat la utilització de pous d’aigua per pal·liar l’escassetat de recursos hídrics superficials. Molts ajuntaments i particulars estan demanant a empreses especialitzades la perforació de pous per tal de disposar d’aigua per les seves necessitats. El sector viu un autèntic boom i hi ha llista d’espera.

    En aquestes circumstàncies el COETGME denuncia una situació irregular: a Catalunya la majoria dels pous es perforen il·legalment. 

    La perforació i construcció d’un pou requereix el vistiplau de la Subdirecció General d’Energia i Mines. Un tràmit disponible digitalment i de caràcter obligatori segons la Instrucció Tècnica Complementària 06.0.07, del vigent Reglament General de Normes Bàsiques de Seguretat Minera. Tot i això, la mateixa administració és qui s’oblida de vetllar pel compliment de la seva llei.

    Les coses no s’estan fent com caldria, i la informació que es dona a la ciutadania no ho afavoreix. Existeix la creença que per tal que un pou sigui legal és suficient amb comunicar la seva existència a l’Agència Catalana de l'Aigua. Diguem-ho clar: l’ACA autoritza l’ús i aprofitament de l’aigua, però no la construcció del pou. Si el pou es construeix en zona de policia de llera, a més caldrà també un permís de l’ACA, com per qualsevol altra obra o actuació que es faci en aquesta franja.

    Qualsevol tècnic sap que per realitzar a una construcció de qualsevol naturalesa cal sol·licitar un “permís d'obres” i un pou evidentment no n’és una excepció.

    Fer una construcció sense disposar de la preceptiva llicència d’obres constitueix una vulneració greu de l’ordre jurídic, una sèrie de riscos, i la penalització pot comportar l’enderroc de les obres il·legals per tal de restaurar la realitat física alterada. Així doncs, costa entendre per quin motiu es perforen pous per tot Catalunya sense que es demanin els permisos pertinents i sense que l’Administració actuï.

    Les empreses de perforació es posen de perfil, l’ACA fa inscripcions d’aprofitaments d’aigua de pous que s’han perforat sense autorització, i als càrrecs responsables dels Serveis de Mines de la Generalitat sembla que la situació ja els està bé. 

    Els uns pels altres, i la casa per escombrar. 

    Introdueix text a buscar

    Escull la categoria de notícies

    Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i de Grau de Mines i Energia de Catalunya i les Balears

    Els Professionals de l'Enginyeria Tècnica Minera ha estat, de sempre, els encarregats de contribuir i posar al servei de la societat els coneixements teoricopràctics adquirits a les escoles universitàries Tècniques de Mines, a fi d'obtenir i proveir dels recursos naturals necessaris per a el desenvolupament del país.

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.