• 93 215 13 59
 • comunicacio@colegiominas.com
  Catalan Spanish

  ACTUALITAT

  Dimecres, 18 abril 2018 11:41

  Geoparc Conca de Tremp - Montsec

  La UNESCO reconeix el Geoparc

  17-04-2018 18.18

  La UNESCO reconeix el Geoparc Conca de Tremp - Montsec

   
  • L’organisme internacional ha aprovat atorgar el segell oficial al territori format per 19 municipis lleidatans
  • Conca de Tremp - Montsec es converteix en el segon geoparc del territori català, després del de la Catalunya Central, i el dotzè a l'Estat
  L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha resolt avui que la Conca de Tremp – Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials. Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional.
   
  El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible que involucra, en tot moment, les comunitats locals.
   
  La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 140 localitzacions en 38 països d’arreu del món. D’aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals un es troba a Catalunya, el de la Catalunya Central.
   
  El Geoparc Conca de Tremp – Montsec el formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 Km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s’hi troben altres elements que ajuden a explicar l’evolució de la vida, com per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.
   
  Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO avaluarà cada quatre anys la gestió del territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.
   
  Direcció científica
  L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, exerceix la direcció científica del Geoparc Conca de Tremp-Montsec i presta les instal·lacions del seu Centre de Suport Territorial (CST Pirineus) a Tremp. També ha col·laborat en la redacció dels aspectes científics del Pla director del projecte i en la preparació de la visita d’avaluació de la candidatura.
   
  El director de l’ICGC, Jaume Massó, ha posat en valor que “des de fa cent anys, les universitats, els centres de recerca i la indústria d'hidrocarburs de tot el món utilitzen l'àrea de la conca de Tremp i rodalies com a laboratori natural de geologia”. En aquesta línia, ha lloat el fet que el projecte del geoparc “vol utilitzar les Ciències de la Terra com a nucli per integrar els patrimonis de la zona, inclosos els naturals i els culturals” i ha expressat el “compromís” de l’Institut amb el projecte.
   
  Revulsiu turístic i econòmic
   
  El reconeixement del geoparc comporta formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la UNESCO, amb el consegüent impuls pel turisme i l’activitat econòmica, que beneficiarà la zona.
   
  Així, s’afavorirà la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics i generant noves opcions, com el geoturisme, que servirà també per promocionar els productes locals. Aquestes dinàmiques facilitaran la generació d’ocupació i el benestar de la població local i alhora es reafirmarà el seu sentiment identitari.
   
  Segons Joan Ubach, president del Geoparc Conca de Tremp - Montsec, el reconeixement “és un revulsiu per a la zona, ja que un organisme de prestigi ha reconegut la riquesa de la Conca de Tremp – Montsec, fet que ens donarà una gran visibilitat i reconeixement internacional”.
   
  De la mateixa manera, amb el segell de la UNESCO el territori podrà aprofitar les eines de comunicació i promoció de la Xarxa Mundial de Geoparcs, la qual cosa l’ajudarà a posicionar-se mundialment. S’augmentarà, doncs, la visibilitat que té el aquest territori tant a nivell regional  com internacional, ajudant a atraure un  turisme responsable i de qualitat. Es preveu que seguint una estratègia de desestacionalizació es podria arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys i que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 euros.
   
  Un laboratori natural
   
  La Conca de Tremp – Montsec és un laboratori natural reconegut a tot el món on és possible obtenir un estudi detallat de diferents àrees relacionades amb les ciències de la terra. A més, el territori compta amb una xarxa d’equipaments on es divulga i s’interpreta aquest patrimoni.
   
  ·         Patrimoni paleontològic. L’àrea alberga una àmplia representació de la vida, incloent jaciments des del Devonià al Paleogen, representats per fòssils de vertebrats, invertebrats i plantes. D’aquests registres cal destacar-ne les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa i que han permès conèixer millor el final de la seva era. Les primeres restes de dinosaures de Catalunya es van trobar fa 100 anys durant la construcció de la presa de Talarn.
   
  ·         Patrimoni geològic.  Per la zona transcorre el perfil ECORS Pirineus que va ajudar a definir les estructures de formació de serralades de col·lisió com els Pirineus  Alhora es poden trobar altres singularitats, com l’esllavissada de Puigcercós, l’estratotip de l’Ilerdià (testimoni de l’últim mar al territori) o les formacions úniques del estanys de Basturs.
   
  ·         Patrimoni miner. S’hi troba la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, la construcció de la qual va comportar una forta transformació social a la Vall Fosca. El passat miner del geoparc està relacionat amb l’obtenció de sal, calç, ciment, carbó, ferro, plom, zinc, coure i, fins i tot, urani. El territori continua sent escenari de nous descobriments, com és el cas del primer mineral descrit a Catalunya: l’Abellaïta.
   
  ·         Patrimoni cultural. Les característiques del territori permeten explicar la història de la vida humana, des de la prehistòria, passant per l’època romana i l’Edat Mitjana fins a l’actualitat. Les festes de la zona (les falles o els raiers), així com la gastronomia, els productes típics de la terra i les varietats locals, com l’ovella Xisqueta, són altres reclams culturals. A més, es conserva un cel fosc d’una qualitat excepcional, reconegut com destinació turística i reserva Starlight.
   
  Un projecte amb el territori
   
  L’òrgan de gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà, així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà), i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els consells comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.
   
  L’associació compta amb el suport d’altres entitats, com l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), també dependent del Departament de TES; el Comitè Espanyol de Geoparcs; la Diputació de Lleida; l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont; la Universitat de Lleida (UdL); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); la Universitat de Barcelona (UB), i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).
   
  El geoparc disposa de tres seus, totes situades a Tremp. La seu científica al Centre de Suport Territorial Pirineus de l’ICGC; la seu administrativa, situada a l’Ajuntament de Tremp, i el Centre de Visitants, l’Epicentre, com a punt d’informació turística i espai de benvinguda als visitants.
   
    font: gencat.cat

  Introdueix text a buscar

  Escull la categoria de notícies

  Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i de Grau de Mines i Energia de Catalunya i les Balears

  Els Professionals de l'Enginyeria Tècnica Minera ha estat, de sempre, els encarregats de contribuir i posar al servei de la societat els coneixements teoricopràctics adquirits a les escoles universitàries Tècniques de Mines, a fi d'obtenir i proveir dels recursos naturals necessaris per a el desenvolupament del país.

  Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.