• 93 215 13 59
 • comunicacio@colegiominas.com
  Catalan Spanish

  ACTUALITAT

  Dijous, 05 abril 2018 11:20

  Museu ASLAND de Castellar de n'Hug

  Nou espai museogràfic 

   font: gencat.cat, 04-04-2018 10.19

  El Museu del Ciment Asland de Castellar de n'Hug obre un nou espai museogràfic amb un forn de proves de ciment 

  • Es tracta d’un forn semiindustrial fabricat el 1967 a la fàbrica Asland i que ara ha estat restaurat
  •  Els visitants del museu poden posar en marxa el forn per entendre el procés de transformació del cru en clínquer
   El Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug ha inaugurat un nou espai museogràfic que incorpora un forn de proves per a l’obtenció del clínquer. Es tracta d’un forn semiindustrial fabricat el 1967 a la fàbrica Asland i que ara ha estat restaurat.
   
  En el nou espai, els visitants del museu poden posar en marxa el forn gràcies a la col·laboració de Lafarge Cementos SL, que hi ha instal·lat un motor. Els usuaris poden accionar un botó, pujar les escales per col·locar la pedra calcària i, després de girar el forn un minut, poden veure com s'obté el clínquer. D’aquesta manera poden entendre el funcionament dels forns rotatoris del ciment, que transformaven el cru (com la pedra calcària i l’argila) en clínquer, després del procés de cocció entre 1.500ºC i 1.800ºC.
   
  El forn de proves es va construir l’any 1967 a la fàbrica del Clot del Moro i ara ha estat convenientment restaurat per tornar al seu lloc d’origen. Estava ubicat al laboratori de la fàbrica Asland i s’utilitzava en el procés de producció amb l’objectiu de realitzar els controls de qualitat corresponents.
   
  Quan la fàbrica va tancar, el forn va ser traslladat al laboratori central d’Asland a Villaluenga de la Sagra, a Toledo. L’any 2012, el Museu del Ciment va recuperar la peça i la va traslladar a Castellar de n’Hug.
   
  El Museu del Ciment
  La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi de Castellar de n’Hug, es va tancar a la dècada dels anys setanta del segle XX. Les restes avui visibles encara posen de manifest l’espectacularitat d’un dels conjunts fabrils més increïbles de la industrialització catalana, emmarcat en un singular entorn natural. La fàbrica va iniciar l’any 2002 un nou recorregut, convertint-se en el Museu del Ciment Asland de Castellar de n’Hug, gràcies a la creació d’un centre d’interpretació i a un itinerari extern per les ruïnes industrials de la fàbrica.
   

  El conjunt industrial cimenter Asland és una de les tres seus del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) i forma part del seu Sistema Territorial, integrat per 28 centres que expliquen la industrialització a Catalunya. L’any 2005 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

  Introdueix text a buscar

  Escull la categoria de notícies

  Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i de Grau de Mines i Energia de Catalunya i les Balears

  Els Professionals de l'Enginyeria Tècnica Minera ha estat, de sempre, els encarregats de contribuir i posar al servei de la societat els coneixements teoricopràctics adquirits a les escoles universitàries Tècniques de Mines, a fi d'obtenir i proveir dels recursos naturals necessaris per a el desenvolupament del país.

  Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.