• 93 215 13 59
  • comunicacio@colegiominas.com
    Catalan Spanish

    ACTUALITAT

    Dijous, 14 Març 2024 16:04

    Innovamin'24

    El 6 de febrer, el Saló d'Actes de l'ETS d'Enginyers de Mines i Energia de la Universitat Politècnica de Madrid ha acollit Innovamin'24, una Jornada sobre Avenços Tecnològics a la Maquinària Minera organitzada pels professors Carlos López Jimeno i Antonio León Sánchez .

    El 6 de febrer, el Saló d'Actes de l'ETS d'Enginyers de Mines i Energia de la Universitat Politècnica de Madrid ha acollit Innovamin'24, una Jornada sobre Avenços Tecnològics a la Maquinària Minera organitzada pels professors Carlos López Jimeno i Antonio León Sánchez . A través d'un complet i interessant programa tècnic, un centenar de professionals han pogut aprofundir en algunes de les innovacions sectorials més excel·lents, comprovar l'important paper que jugarà la Mineria en la transició energètica i rebre un exemplar del nou llibre 'Manual de Arrencada Mecànica de Rocas', escrit pel mateix Carlos López Jimeno.

    Per a la inauguració de la jornada es va comptar amb la presència de Francisco Javier Elorza, director de l'ETS d'Enginyers de Mines i Energia, Ángel Cámara Rascón, president del Consell Superior de Col·legis d'Enginyers de Mines, Francisco Javier Jiménez Leube, vicerector de Comunicació Institucional i Promoció Exterior de la UPM, i Carlos López Jimeno, catedràtic de lEscola Tècnica Superior dEnginyers de Mines i Energia de Madrid.

    Tots ells van posar en valor la importància de celebrar jornades com Innovamin'24 per compartir coneixements entre Acadèmia, Empreses i Tècnics, sobretot en un moment disruptiu com l'actual, tant tecnològicament com energèticament, amb un pes cada cop més gran del factor sostenibilitat.

    La Mineria a la transició energètica

    La primera de les ponències va anar a càrrec d'Eloy Álvarez Pelegry, acadèmic de la Reial Acadèmia d'Enginyeria, que va centrar la seva intervenció en l'important paper de les primeres matèries minerals en la transició energètica.

    Les conclusions principals de la seva exposició van ser:

    • Des de les primeres fases (inclosa-hi la investigació minera) es crea valor en identificar jaciments minerals d'interès per al mercat.
    • Els processos metal·lúrgics, que aporten valor a l'activitat minera, comencen amb el tractament dels concentrats miners, obtinguts a les plantes mineralúrgiques. La metal·lúrgia és fonamental per augmentar la circularitat.
    • Al llarg d'aquesta cadena, el paper de l'enginyeria, el coneixement i la formació són essencials, igual que la interrelació d'empreses i institucions; i el territori exerceix un paper clau en la creació de valor, així com dels clústers lligats al territori.
    • En aquest context, es reforça el paper de la mineria, la mineralúrgia i la metal·lúrgia i la necessitat d'adequar la formació i atreure el talent als estudis d'enginyeria i tecnologia; així com atreure inversions solvents donant prioritat al proveïment amb recursos propis.
    • Espanya destaca pel seu potencial en matèries primeres crítiques i terres rares. Per això, el teixit industrial espanyol ha d'aprofitar les oportunitats a les diferents baules de les cadenes de valor.
    • El govern ha de promoure polítiques favorables per aprofitar les oportunitats i facilitar l'acceptació social.

    La Jornada va comptar amb diversos moments per al networking.

    A continuació va ser el torn per a Vicente Gutiérrez Peinador, president de Confedem, que alertava de l'amenaça que suposa per a la indústria europea tenir una dependència creixent del subministrament internacional de les matèries primeres més crítiques en un entorn de doble transició, energètica i digital, i criticava la decisió de la Comissió Europea de dedicar el full de ruta (RM Act) únicament a les primeres matèries crítiques i estratègiques, ignorant el paper essencial i la necessitat de tota la resta de matèries primeres minerals.

    En definitiva, com assenyalava, “tot i que el principi rector és correcte, el seu desenvolupament no ho és i pot ser una oportunitat perduda per resoldre el problema en coherència amb la resta de polítiques de la UE derivades del Pacte Verd. I el que és més important, el fracàs dels objectius perseguits”, assenyalava.

     

    Per llegir l'article complert dirigiu-vos a interempresas.net.

    Font: Interempresas, David Muñoz, 08/02/2024

    Articles relacionats (per etiqueta)

    Més en aquesta categoria: « L’energia geotèrmica a Tv3

    Introdueix text a buscar

    Escull la categoria de notícies

    Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i de Grau de Mines i Energia de Catalunya i les Balears

    Els Professionals de l'Enginyeria Tècnica Minera ha estat, de sempre, els encarregats de contribuir i posar al servei de la societat els coneixements teoricopràctics adquirits a les escoles universitàries Tècniques de Mines, a fi d'obtenir i proveir dels recursos naturals necessaris per a el desenvolupament del país.

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.