Imprimir aquesta pàgina
Dijous, 10 Juny 2021 13:12

TIPS per gaudir d’una revetlla de Sant Joan sense incidents

S'apropa la celebració de Sant Joan, i des del COETGME promovem el paper de la nostra professió i de l'expertesa en pirotècnia.

 El nostre país té una gran tradició en l’ús de pirotècnia per celebrar tota mena de festes i esdeveniments. L’atenció que prenem en l’esclat de la pirotècnia, també cal tenir-lo en compte en tot el procés d’ús, atès que, si no se segueixen les instruccions de seguretat, el seu contingut en matèria explosiva pot resultar molt danyós.

El COETGME representa als únics tècnics competents en matèria d'explosius i pirotècnia i, atès que s’apropa la revetlla de Sant Joan, volem donar unes instruccions senzilles per poder gaudir de la pirotècnia amb tota la seguretat que aquest material exigeix.

En aquest sentit i, compromesos en oferir el millor servei a la ciutadania, el Sr. Joan Ignasi Navarro, degà del COETGME, respon a possibles dubtes per a una #RevetllaSegura:

On s’ha de comprar el material pirotècnic?

Degà: Sempre en punts de venda fixos i/o eventuals que exposin la corresponent autorització. Això, garanteix l’homologació CE dels productes, i que un tècnic de mines n’ha dissenyat la ubicació i les mesures de seguretat adequades.

Per què els Ajuntaments i organitzadors d’espectacles pirotècnics haurien de contractar un enginyer tècnic de mines?

Degà: Perquè són els únics tècnics competents per redactar el Pla de Seguretat i Emergències, per determinar les distàncies i les mesures de seguretat; a més, de ser experts coneixedors de les Instruccions Tècniques d’espectacles pirotècnics, del Reglament d’explosius i articles pirotècnics i de les Directives europees de control d’accidents greus. Complementàriament, i en el mateix sentit, dins del nostre col·lectiu hi ha enginyers tècnics formats de manera específica per a dur a terme aquestes feines.

Com a professionals experts, quines són les recomanacions que fan al ciutadà?

Degà: Les habituals, com llegir les instruccions del material a manipular, seguir restriccions d’edat, no reutilitzar pirotècnia fallida, no portar petards a les butxaques, treure’s indumentària metàl·lica o fàcilment inflamable, encendre amb metxa l’extrem i allunyar-se,... I enguany, afegim la recomanació especial de no barrejar l’ús de pirotècnia amb el gel hidroalcohòlic.

Es tracta d'articles segurs per als menors d’edat?

Degà: Sempre que se segueixin les instruccions de seguretat respecte l’ús, limitació d’edat, distàncies i d’altres mesures com les comentades en la qüestió anterior, no hi ha cap risc. Sovint, els adults es relaxen en la supervisió dels menors quan manipulen material pirotècnic en celebracions com les de Sant Joan i, malauradament, se’n pateixen les conseqüències. Aquesta relaxació és la causa principal dels accidents desafortunats que, cada any, succeeixen.

Trobareu més informació en les pautes de Protecció Civil (PDF adjunt) i en la web  de la Generalitat de Catalunya.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.