Imprimir aquesta pàgina
Dijous, 04 Mai 2017 00:08

Jornada sobre el nou Reglament d'Explosius RD 130/2017.

Nota de la jornada.

Avui dia 03 de maig de 2017 ha tingut lloc a la seu de Foment del Treball a Via Laietana 32 de Barcelona la jornada que, l'Àrea Funcional d'Energia i Indústria, el Gremi d'Àrids de Catalunya i el nostre Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i Graduats en Mines i Energia, han organitzat de manera conjunta.

La Jornada s'ha iniciat puntualment a 2/4 de 10 del matí amb obertura del President del Gremi d'Àrids sr. Alfons Porro i del nostre Degà sr, Nacho Navarro. La jornada l'ha clausurat el Delegat del Govern a Catalunya sr. Enric Millo.

També han participat;

- Seguretat Industrial. Julia Fernández, Subdirección General de Minas, Dirección General de Política Energética y Minas. Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital 

- Seguretat Ciutadana. Capitán Miguel Ángel Quesada. Intervención de Armas y Explosivos, Comandancia de la Guardia Civil en Catalunya. 

- Aspectes pràctics. Arnau Escalé Sanjuan, Director General d'Obres i Serveis del Berguedà de part del Col·legi d’Enginyers Tècnics de Mines de Catalunya i Balears.

 

IMG_4145.JPG

 

Entre els aspectes que s'ha destacat hi ha les MEMUS o fàbriques mòbils d'explosiu que fins ara no es trobaven regulades a a Espanya. També s'ha posat de manifest l'augment de ITC i d'entre elles la ITC 26 relativa a les festes amb "trabucaires".  Un aspecte que caldrà documentar ara serà la destrucció d'explosius tal i com demana la ITC 12. Desapareix el Director Facultatiu de la voladura (article 124) fet aquest que en el moment d'apareixer en la ponència ha generat una rica discussió sobre responsailitats entre D.F. , Responsable de l'Equip de Treball i el Responsable de la Tinença del Llibre Registre d'Ús i Consum d'Explosiu. Alhora s'ha observat que el Resposable de l'Equip de Treall pot ser qualsevol persona ja que el Reglament no en defineix el perfil professional mínim exigible. S'ha comentat també que la ITC 34 regula el transport interior (dins d'una activitat) d'explosius i que queden derogades la major part de les ITC de RGNBSM relatives al capítol X. S'ha discutit també sobre les repecusions de vincular directament l'autorització d'ús i consum a l'empresa que executa la voladura i en cap cas a l'empresa titular del centre de treball com preveu el nou text.

S'ha tractat també que a partir d'aquest moment cal regularitzar les cartilles d'artillers vigents per convertir-se a carnets fins al primer d'abril del proper any. Més enllà d'aquesta data les cartilles no regularitzades caducaran i per obtenir el carnet caldrà sol·licitar-ho d'inici i per la nova via establerta en el RD 130/2017. Al respecte d'aquest carnet s'ha exposat que s'admetrà le revisió mèdica de l'empresa amb caràcter "apte" per la sol·licitud del  carnet d'artiller com a "informe psicofísica". També s'ha discutit sobre la repercusió del text sobre la distribució de les competències inspectores de l'administració catalana i espanyola. S'ha discutit també sobre les restriccions horàries del transport de l'explosiu i les prolemàtiques que aquesta pot significar.

D'acord amb les controvèrsies aparegudes, el nostre degà s'ha compromès a sol·licitar una nota aclaridora pel que fa a les figures que defineix el reglament i així aclarir els dubtes que ha apargut durant la jornada. Alhora, els representants de la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat de Catalunya també han expresat la seva voluntat de sol·licitar un escrit aclaridor sobre l'abast i/o límit de les seves competències en la matèria regulada pel RD 130/2017.

IMG_4146.JPG

 

Des d'aquí, el COETGME agraeix profundament les aportacions del nostre company Arnau Escalé Sanjuan, Director General de OSEBE, així com la tasca realitzada en aquest event per les persones de les respectives entitats encarregades de la organització de l'acte.

 

IMG_4152.JPG

 

Articles relacionats (per etiqueta)

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.