• 93 215 13 59
  • comunicacio@colegiominas.com
    Catalan Spanish

    ACTUALITAT

    Divendres, 09 Desembre 2016 16:45

    Curs geològic i miner per la Comunitat Murciana

    CURS DE RECORREGUTS GEOLÒGICS, MINERALÒGICS I AMBIENTALS PER LA COMUNITAT MURCIANA. CURS DE NADAL - CAP D´ANY 2016.

    Aquest curs forma part dels CURSOS D´HIVERN del CDL. Té també el recolçament del Museu de Geologia de la UPC, de la SEDPGYM i de SIGMADOT.

     

    Cal fer la matrícula a ww.cdl.cat. En fer-la, cal recordar que els membres de l´APECT, SEDPGYM, SIGMADOT i CPG - SGE. tenen reducció de preu i són equibvalents a les quotes de les persones col·legiades al CDL. S'està estudiant fer el mateix amb els socis del GMP i als col·legiats del COLGEOCAT i del COETGME. En tot cas, els membres d´aquests col·lectius, al moment de fer la matícula, cal trucar al 933170428

    Per d´altra banda, en aquest curs es farà l´experiència de canalitzar les despeses del transport intern per Múrcia (fet en un Minibus), dels allotjaments, de les entrades als museus i d´alguns apats. Tot això es farà a través de l´empresa DAUCAT, Serveis Turístics de Catalunya. Tot això serà al preu de 394 euros. Tot ho trobareu (en català):

    https://www.daucat.cat/ca/curs-geologico-miner-murcia/

    <https://www.daucat.cat/ca/curs-geologico-miner-murcia/>

    En castellà: https://www.daucat.cat/es/curso-geologico-minero-murcia/

    <https://www.daucat.cat/es/curso-geologico-minero-murcia/>

     

    PROGRAMCIÓ D¨AQUEST CURS I PROFESSORAT

    DIA 27 DE DESEMBRE, DIMARTS, RECORREGUTS PER LORCA La ciutat de Lorca ha patit, en diverses ocasions, terratrèmols que han fet perillar part de les seves estructures. Efectivament, la població es troba molt prop de la falla del Guadalentin, una de les fractures més actives de la península Ibèrica. Un d´aquest es va produir al maig del 2011, amb la pèrdua de 9 vides humanes i multitud de desperfectes per tota la ciutat, com una de les torres del seu castell.

    Per desgràcia, poc tems desprès, al setembre del 1912, la ciutat va patir una inundació que fa afectar a part de la seva fèrtil horta. Unes fortes pluges van provocar que el riu Guadalentin es desbordés, produint innumerables pèrdues a la zona.

    Així, en aquest curs, el dia 27 ens dedicarem a recórrer la població de Lorca i els seus voltants, veient la seva geologia i alhora els efectes dels riscos geològics sobre la població. Ens acompanyarà el Professor Juan Antonio Lopez Martin, geòleg, membre de l´AEPCT

     

    DUA 28 DE DESEMBRE, DIMECRES. RECORREGUTS PER LA ZONA MINERA DE LA UNIÓN Y DE LA SIERRA DE CARTAGENA Les terres que voregen la important població de Cartagena, han gaudit d´una important activitat minera, des de temps immemorials. La presència de l´important assentament cartaginès, no s´explicaria sense la mineria de la Sierra de Cartagena. Precisament, d´aquest assentament va prendre el nom la població: Cartago Nova, l´actual Cartagena.

    Tot i així, la mineria d´aquestes terres ja l´havien conegut els grecs i els fenicis. I tanmateix va haver-hi explotacions mineres més antigues.

    Malgrat això, van esser els romans els quins van treure més profit, fins al fer un port de mar per extreure els minerals de la zona, el Portus Magnus, l´actual població de Porman.

    Així, en aquest curs, recorrerem aquesta zona minera el dia 28, acompanyats del Professor Ignacio Manteca Martínez, geòleg miner. Amb ell visitarem el Parque Minero de la Unión y diverses zones de la Sierra de Cartagena

     

    DIA 29 DE DESEMBRE, DIJOUS. RECORREGUTS LES TERRES DEL CENTRE ORIENTAL DE MÚRCIA Dintre de les terres murcianes, del seu centre oriental provincial, hi ha un conjunt de fenòmens geològics d´una gran rellevància, com els travertins de Mula, les roques volcàniques de Calasparra o l´indret per on el riu Segura s´encaixa, prop del Santuari de la Fuensanta, a la localitat abans esmentada de Calasparra. Molt prop d´aquest santuari, el riu Segura forma un antre estret, el de los Almadenes.

    Alhora, en aquestes terres, es fàcil trobar el conegut límit KT (ara més conegut com a KP); és a dir el límit entre el Cretàcic (el període final de l´era secundaria) i el Paleocè (l´inicial de l´era terciària). Aquest límit es troba prop de Caravaca, a un indret conegut com les “capes negres de Caravaca”

    En aquest curs, realitzarem un recorregut per aquestes terres el dia 29 de desembre, acompanyats pel Professor Francisco (Paco) Guillen Mondejar, geòleg, professor de la Universitat de Múrcia.

     

    DIA 30 DE DESEMBRE, DIVENDRES. RECORREGUTS PER LES ZONES MINERES DE MAZARRÓN I ÁGUILES I PELS PAISSATGES MARINS DE LA COSTA MURCIANA DEL CABO COPE Sense cap mena de dubte, a les terres murcianes hi ha uns extraordinaris paisatges per les zones costeres meridionals de la província, entre Mazarrón y les immediacions d´Águilas. Entre aquests indrets destaquen la Punta de Calnegre i el Cabo Cope, entre altres indrets com els situats a la vora d´Aguilas. Així, faremuna visita al Parque Natural del Cabo Cope- També, aquesta zona ha gaudit d´una gran importància minera, com la mineria situada entorn de la població de Mazarrón, que ja va ésser coneguda pels Fenicis. Al mateix temps, la mineria situada entorn d´Aguilas també va ésser molt important.

    Així, el darrer dia del curs per les terres murcianes, es desenvoluparà per aquestes terres de Mazarrón y d´Aguilas. Anirà a càrrec de Josep M.

    Mata – Perelló (geòleg) i de Jaume Vilaltella Farràs (geògraf).

     

    DIA 31 DE DESEMBRE, DISSABTE. DIA DE LA TORNADA AQUEST DIA FAREM UN RECORREGUT OPCIONAL PEL PARC NATURAL DE TORREBLANCA Es tracta d´un dels indrets més interessants de les terres castellonenques, per on, despés de l´ex`ñotació de les torberes, s´han generat uns espectaculars aiguamolls

    Introdueix text a buscar

    Escull la categoria de notícies

    Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics i de Grau de Mines i Energia de Catalunya i les Balears

    Els Professionals de l'Enginyeria Tècnica Minera ha estat, de sempre, els encarregats de contribuir i posar al servei de la societat els coneixements teoricopràctics adquirits a les escoles universitàries Tècniques de Mines, a fi d'obtenir i proveir dels recursos naturals necessaris per a el desenvolupament del país.

    Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis mitjançant l’anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que n’accepta el seu ús.